STATE REGULATION OF THE AGRICULTURAL MARKET AS A COMPONENT OF PROVISION OF NATIONAL SECURITY
DOI:
https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2023.1.11Keywords:
agricultural market, state regulation, food market, national security, agricultural market infrastructureAbstract
The article examines the essence of the agricultural market, considers various approaches to its definition. The actual interpretation of the concept of "agrarian market" is proposed as a system of economic relations determined by the development of the social division of labor, which ensures exchange processes between producers and consumers of agricultural products in order to meet public needs. The essence of the food market is considered, the identity of the concepts "agrarian market" and "food market" is analyzed, their features are characterized, distinctive features are revealed. It was emphasized that the level of development of the agricultural market determines the level of development of the food market and the provision of food to the population. It has been established that the food component is an integral element of the economic security of the country, therefore the ultimate goal of the functioning of the agricultural market is to ensure the economic security of the state as an important component of its national security. It was found that the peculiarities of production in agriculture and the specifics of the functioning of the agrarian market determine the need for its state regulation. The essence and functions of the infrastructure of the agricultural market were studied, and the factors restraining its development were characterized. It was noted that currently the state regulation of the agricultural market is insufficiently effective. Problems were identified, the solution of which is necessary to ensure the development of the agricultural market: elimination of the problem of price disparity; development of the stock market; creation of advisory services to help agricultural enterprises; creation of an extensive network of branded trade, wholesale markets, trading houses, auctions; formation of joint ventures with the participation of Ukrainian and foreign investors, focused on the production of agricultural products and raw materials; economic support of newly created agricultural service cooperatives; ensuring effective quality control of agricultural products and raw materials.
References
Березін О.В. Продовольчий ринок України: теоретико-методологічні засади формування і розвитку: монографія. К.: Центр учбової літератури, 2008. 184 с.
Економічні проблеми розвитку споживчого ринку продуктів харчування за сучасних умов: звіт про НДР: № 0105U007669; кер. Н.О. Власова; викон. М.В. Чорна. Харків: ХДУХТ, 2006. 219 с.
Кобернюк С.О., Никитюк О.В., Кравець О.В. Дослідження умов формування інфраструктури ринку сільськогосподарської продукції. Агросвіт. 2014. № 14. С. 33–37.
Лебеденко О.В. Аграрний ринок: поняття та особливості. Агросвіт. 2020. № 12. С. 48–52.
Макаренко П.М. Моделі аграрної економіки. К.: ННЦ ІАЕ, 2005. 682 с
Мамчур В.А. Інституціональний капітал як конструкт розвитку аграрного ринку. Економіка АПК. 2016. № 5. С. 93–105.
Павлюченко Ю. Завдання і засоби державного регулювання аграрного ринку. Право України. 2018. № 5. С. 71–84.
Про державну підтримку сільського господарства України: Закон України / Верховна Рада України. К.: Парламентське видавництво, 2009. 29 с.
Про основи національної безпеки України: Закон України від 19.06.2003 р. № 964-IV. Офіційний веб-портал Верховної Ради України. URL: htpp://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/964-15
Семчик В.І. Навчаючись, навчаю… Вибрані праці / В.І. Семчик. К.: Спринт-Сервіс, 2012. 596 с.
Сухий П.О. Структура, функції та основні чинники формування агропродовольчого ринку. Науковий вісник Чернівецького університету. 2013. Вип. 655: Географія. 144 с.