ПСИХОЛОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ РОБОТИ З ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМИ ПІД ЧАС ДЕКОМПРЕСІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2021.2.15

Ключові слова:

тренінг, психологічна техніка, арт-терапія, декомпресія, військовослужбовці

Анотація

У статті розглядаються психологічні технології, які використовуються військовими психологами під час роботи з вій- ськовослужбовцями на етапі декомпресії. Сьогодні це питання є особливо актуальним за умов тривалої війни, коли є постійна потреба залучення військовослужбовців до активних дій. Навчання, тренінги, різні види психотерапії, які проводяться вій- ськовими психологами, направлені на вирішення комплексу психологічних проблем, що виникли у військовослужбовців внаслідок тривалого перебування в зоні ведення бойових дій. Заходи декомпресії спрямовані на відновлення психологічного стану діючих військових, які супроводжуються комплексом психофізіологічних дій. За час перебування на території проведення бойових дій військовослужбовець може зіштовхнутися зі значною кількістю ризиків, які у подальшому житті можуть призвести до роз- ладів психічної діяльності. Як наслідок перебування військовослужбовців у зоні проведення операції об’єднаних сил, при попа- данні до мирного середовища існує ймовірна загроза проявів сприйняття навколишнього середовища через «військову призму дійсності», замкнутості в собі, тривоги щодо зміни ставлення сім’ї до нього, відчуття боязкості за свою сім’ю, щоб сім’я не дізналася про жахи війни. Декомпресія має на меті допомогти військовим опрацювати пережитий стрес, впоратися з нега- тивним досвідом, навчити технік самодопомоги та врівноваження психоемоційного стану. Військові психологи за допомогою арт-терапії працюють із підсвідомими травматичними подіями, допомагають пережити наслідки війни. Головна увага приділяється психологічним методикам, прийомам, технікам, які використовуються для роботи з військовослужбовцям із метою відновлення організму та поступової реадаптації до звичайних умов життєдіяльнос- ті, запобігання розвитку в них психологічних травм. Отримані результати можуть бути підґрунтям для створення психологічної програми декомпресії для діючих військовослужбовців Збройних Сил України, котрі періодично перебува- ють у зоні бойових дій і потребують швидкого відновлення для підтримання постійної боєготовності.

Посилання

Алгоритм роботи військового психолога щодо психологічного забезпечення професійної діяльності особового складу Збройних Сил України (методичні рекомендації). Міністерство оборони України, Наук.-дослід. центр гуманітар. проблем Збройних Сил України: Н.А. Агаєв, О.Г. Скрипкін, А.Б. Дейко, В.В. Поливанюк, О.В. Еверт. Київ : НДЦ ГП ЗС України, 2016. 147 с.

Військова психологічна підготовка та реабілітація. Київ : Видавець Олег Філюк, 2014. 496 с.

Емельянов Ю.Н., Кузьмин Е.С. Теоретические и методические основы социально-психологического тренинга. Ленинград : ЛГУ, 1983. 183 с.

Диагностика в арт-терапии. Метод «Мандала» / под ред. А.И. Копытина. Санкт-Петербург : Речь, 2002. 80 с.

Кокоренко В.Л. Арт-технологии в подготовке специалистов помогающих профессий. Санкт-Петербург : Речь, 2005; Кокоренко В.Л. Арт-технологии в подготовке специалистов помогающих профессий: [коллажи, маски, куклы]. Санкт-Петербург : Речь, 2005. 99 с.

Комар Зоран. Психологічна стійкість воїна : підручник для військових психологів. Київ : Stabilization Support Services. 2017. 185 с.

Копытин А.И. Техники аналитической арт-терапии. Санкт-Петербург : Речь, 2007. 186 с.

Лебедева Л.Д. Практика арт-терапии: подходы, диагностика, система занятий. Санкт-Петербург : Речь, 2003. 256 с.

Петровская Л.А. Компетентность в общении. Социально-психологический тренинг. Москва : МГУ, 1989. 216 с.

Сиропятов О.Г. Медико-психологическое сопровождение специальных операций. 2013. 270 с.

Тренінги для психологічної підготовки та адаптації військових до бойових дій / під ред. А.Г. Фоменко, Г.М. Колєва, Г.П. Сябренко. Кіровоград : Імекс-ЛТД, 2015. 108 с.

Тараріна О. Практикум по арт-терапии: шкатулка мастера : научно-методическое пособие. Луганск : Элтон-2, 2013. 160 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-28