КОПІНГ-СТРАТЕГІЇ ПОДОЛАННЯ СТРЕСУ СЕРЕД УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2023.1.15

Ключові слова:

копінг-стратегії, стрес, стресостійкість, соціальна адаптованість, учнівська молодь

Анотація

У статті описано поняття стресу та основні копінг-стратегії, як спосіб управління стресогенним чинником, який сприймається як загроза в ситуаціях, які виникають. Стрес серед учнів – це поширена проблема в сучасній освітній системі. Шкільний стрес може бути спричинений різними факторами, такими як великий навантаження на уроках, складні завдання, тиск соціальної взаємодії, недостатня підготовка до іспитів та тестів, несприятлива атмосфера в класі, та інші. Розкрито такі функції копінгу, як зниження негативного впливу складних обставин на особу; відновлення внутрішніх ресурсів; зміна життєдіяльності і її обставин; рівновага в емоційному плані та у встановленні позитивного сприйняття «Я-образу»; збереження та підтримка близьких соціальних зв’язків із іншими людьми. Вивчено показники копінг-стратегій, які учні зазвичай використовують під дією стресогенних чинників. Також були визначені індивідуальні показники поведінкової та емоційної реакції відповідно до ситуації, яка викликала тривожність. Встановлено, що учнівська молодь звикла застосовувати стратегію «Позитивне переоцінювання» – 34% та «Уникнення» – 24%. Поведінка «уникнення» характерна учням, які не бажають замічати проблему та якось її вирішувати. Найвищий показник виявився у середнього рівня. Особи характеризуються готовністю боротись із труднощами, якщо це не якась екстремальна ситуація, яка викликає підвищення тривожності та нестабільний емоційний настрій. Домінантними копінг-стратегіями для високого рівня стресостійкості можна вважати «Позитивне переоцінювання» – 42% досліджуваних та «Планування рішення» – 34%. Низький рівень стресостійкості характеризується вибором таких стратегій як «Уникнення» – 40% та «Дистанціювання» – 40%.

Посилання

Іванцанич В. І. Особливості розвитку стресостійкості у школярів. Правничий вісник Університету «Крок». 2018. №33. С. 194–201.

Карамушка Л. М. Копінг-стратегії: сутність, підходи до класифікації, значення для психологічного здоров'я особистості та організації. Актуальні проблеми психології. 2020. №55. С. 23–30.

Прокоф'єва О. О. Особливості копінг-стратегій у підлітковому віці. Psychological journal. 2021. №7. С. 82–98.

Романовська Д. Д. Профілактика посттравматичних стресових розладів: психологічні аспекти. Чернівці: Технодрук. 2014. 133 с.

Чиханцова О. Психологічні основи життєстійкості особистості: монографія. – К. : Талком, 2021 р. 319 с.

Шевчук А. М. Особливості копінг поведінки осіб, що постраждали внаслідок надзвичайних ситуацій. Вісник Харківського університету. 2011. №937. С. 306–310.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-13