ІНСТИТУЦІЙНА СПРОМОЖНІСТЬ ДЕРЖАВИ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ УТВЕРДЖЕННЯ ЗАСАД ІДЕОЛОГІЇ СОЦІАЛЬНОЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ В СУСПІЛЬСТВІ З УРАХУВАННЯМ ВОЄННИХ ТА ПОВОЄННИХ ЧИННИКІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2022.5.15

Ключові слова:

соціальна справедливість, повоєнне відновлення, економіка, правове регулювання, ідеологія соціальної справедливості

Анотація

У статті проаналізована інституційна спроможність держави у забезпеченні утвердження засад ідеології соціальної справедливості в суспільстві з урахуванням воєнних та повоєнних чинників. Утвердження ідеології соціальної справедливості має базуватися на відповідних інститутах, які являтимуть собою певні норми, правила, соціально-економічного устрою. В українському законодавстві є багатократне посилання на принцип справедливості, проте, що саме за ними стоїть не конкретизується. Від того, які вихідні положення будуть покладені в основу ідеології соціальної справедливості залежатиме те, які рішення будуть прийматися, та як буде будуватися стратегія та тактика повоєнної відбудови. Розглянуто співвідношення ідеї свободи ринку та соціальної справедливості, зроблено висновок, що свобода ринку має бути обмежена мораллю, а солідарність суспільства має полягати у тому, щоби не використовувати війну у ринкових цілях. Встановлено, що утвердження ідеології соціальної справедливості в суспільстві на засадах правового регулювання економіки базуватиметься на здобутках наукових шкіл економіко-правового профілю. Проаналізовано, які саме підходи виявляються найбільш актуальними для соціально-економічної ситуації в Україні. Розглядаючи зазначені наукові підходи з позиції повоєнного відновлення України проаналізовано як окреслені проблемні питання можуть бути вирішені відповідно до тієї чи іншої концепції соціальної справедливості. Автором зроблено висновок, що утвердження ідеології соціальної справедливості у суспільстві на засадах правового регулювання економіки має бути реалізоване шляхом трансформації неформальних уявлень про соціальну справедливість у конкретні правові норми. Досягнення такої справедливості представляється неможливим без створення належного правового забезпечення, в основу якого має бути закладено ефективне державне регулювання.

Посилання

Справедлива відбудова. Якою буде Україна після війни. Конференція 21–22 жовтня 2022 р. Спільне. URL: https://commons.com.ua/ru/conference-reconstruction-justice-post-war-ukraine/

Хеффе Отфрид. Справедливость: Философское введение / пер. с нем. О. В. Кильдюшова ; под ред. Т. А. Дмитриева. Москва : Праксис, 2007. 192 с.

Гриненко А.М. Соціальна справедливість як ключовий принцип у реалізації соціальної політики держави. Наукові праці. Випуск 99. Том 112, С. 104–107.

Жовновата В.О. Соціальна справедливість як концепт. ВІСНИК НТУУ «КПІ». Філософія. Психологія. Педагогіка. 2012. Вип. 3. С. 16–22.

Michael J. Sandel. Justice: What’s The Right Thing To Do? Penguin, 2010. 320 p.

Ролз Джон. Теорія справедливості / пер. з англ. О. Мокровольський. Київ : Вид-во Соломії Павличко «Основи», 2001. 822 с.

Дворкін Роналд. Серйозний погляд на права / пер. А. Фролкін. Київ : Основи, 2000. 520 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-02-20