РОЛЬ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ У ВИРІШЕННІ СІМЕЙНИХ КОНФЛІКТІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2022.5.9

Ключові слова:

емоційний інтелект, сімейний конфлікт, подружнє життя, психологічні захисти, тип поведінки, рівень конфліктності

Анотація

У статті окреслено роль емоційного інтелекту у вирішенні сімейних конфліктів. Обґрунтовано необхідність та актуальність дослідження емоційного інтелекту кожного з партнерів за для побудови щасливих відносин. Виявлено, що за високого рівня ЕІ в обох партнерів конфлікти в сімейному житті вирішуються конструктивнішим шляхом, приносять менше негативних наслідків, ніж коли подружжя не володіє емоційним інтелектом, не здатне розпізнавати свої емоції, контролювати поведінку, не може управляти емоціями іншого. Доведено, що вибір стратегії вирішення конфліктів у подружній парі обумовлюється наявним рівнем розвитку емоційного інтелекту кожного з партнерів, їх готовністю до мирного розв’язання суперечливих ситуацій, налагодження миру й спокою в сім’ї. Для підтвердження теоретичних узагальнень було проведено опитування 15 подружніх пар за методиками: «Опитувальник емоційного інтелекту «ЕмІн» (Д. Люсін), «Типи поведінки в конфлікті» (К. Томас), «Методика діагностики домінуючої стратегії психологічного захисту у спілкуванні» (В. Бойко), «Взаємодія подружжя у конфліктній ситуації» (Ю. Альошиної, Л. Гозмана, Є. Дубовської). Проведений кореляційний аналіз результатів експерименту дозволив виділити типові закономірні прояви схильності осіб із високим рівнем емоційного інтелекту до співробітництва, мирного вирішення конфліктів, до використання миролюбності як стратегії психологічного захисту, активності у вирішенні сімейних проблем і конфліктів. Продемонстровано, що і чоловіки, і жінки з низьким емоційним інтелектом не готові до успішного вирішення сімейних конфліктів, і мають виразну особистісну конфліктність. Окреслено перспективи подальших наукових розвідок у контексті напрацювання спеціальних програм для подружніх пар щодо розвитку емоційного інтелекту кожного з партнерів, зважаючи на етапність розвитку сім’ї.

Посилання

Титаренко Т. М., Кляпець О. Я. Запобігання емоційному вигоранню в сім’ї як фактор гармонізації сімейних взаємин : науково-методичний посібник. Київ : Міленіум, 2007. 142 с.

Четверик-Бурчак А. Г. Механізми впливу емоційного інтелекту на успішність життєдіяльності особистості : автореф. дис. … канд. психол. наук : 19.00.01. Одеса, 2015. 18 с.

Бондаревська І. О., Монська А. О. Емоційні чинники задоволеності шлюбом у чоловіків і жінок. Актуальні проблеми психології. 2014. Т. І. Організаційна психологія. Економічна психологія. Соціальна психологія. Вип. 40. С. 111–115.

Носенко Е. Л. Емоційний інтелект як соціально значуща інтегральна властивість особистості. Психологія і суспільство. 2004. № 4. С. 95–109.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-02-20