ЖИТТЄСТІЙКІСТЬ ЯК СЛАДОВА ВІДНОВЛЕННЯ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2022.3.21

Ключові слова:

життєстійкість, психічне здоров’я, психічне відновлення, формування життєстійкості, психічне травмування, фрустрація.

Анотація

У статті розглянуто підходи до феномену життєстійкості у контексті відновлення психічного здоров’я. На думку автора, формування життєстійкості психолого-педагогічними засобами може знизити ступінь психічного травмування та/або пришвидшити відновлення, що базується на припущенні С. Кобаса і С. Мадді про те, що через поглиблення аттитюдов включеності, контролю і виклику (прийняття виклику життя), позначених як «життєстійкість» («hardiness»), людина може одночасно розвиватися, збагачувати свій потенціал і впоратися зі стресами, що зустрічаються на її життєвому шляху. Показано, що життєстійкість є показником психічного здоров’я людини. Життєстійкість підкреслює аттітюди, які мотивують людину перетворювати стресогенні життєві події. Ставлення людини до змін, як і її можливості скористатися наявними внутрішніми ресурсами, які допомагають ефективно управляти ними, визначають, наскільки особистість здатна впоратися з труднощами і змінами, з якими вона стикається кожен день, і з тими, які носять навколоекстремальний та екстремальний характер. Обгрунтовано, що життєстійкість – це особливий патерн установок і навичок, що дозволяють перетворити зміни в можливості. Підкреслено позитивну роль у формуванні життєстійкості саморегуляції і вміння мобілізуватися при труднощах і невдачах. Аналіз результатів наукових досліджень та емпіричних даних дозволив констатувати, що життєстійкість особистості – це інтегральна характеристика особистості, що дозволяє чинити опір негативним впливам середовища, ефективно долати життєві труднощі, трансформуючи їх в ситуації розвитку. Життєстійкість не тільки детермінує характер особистісної реакції на зовнішні стресові і фруструючі обставини, але і дозволяють ці обставини звернути в можливості самоудосконалення.

Посилання

Чиханцова О.А. Життєстійкість як чинник збереження психічного здоровʼя. URL: https://lib.iitta.gov.ua/ 708354/6/Chykhantsova.pdf

Чиханцова, О. Життєстійкість та її зв’язок із цінностями особистості. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2018, (42), 211–231. URL: https://doi.org/10.32626/2227-6246.2018-42.211-231

Чиханцова О.А. Модель життєстійкості особистості. URL: http://appsychology.org.ua/data/jrn/v5/i17/17.pdf

Титаренко Т.М., Ларіна Т.О. Життєстійкість особистості: соціальна необхідність та безпека. URL: https://lib.iitta.gov.ua/9065/1/Zhiznestoykost_lichnosti.pdf

Maddi S. Hardiness: An operationalization of existential courage. Journal of Humanistic Psychology. 2004. Apr. 44. Р. 279–298.

Kobasa S. Stressful life events, personality and health. Journal of Personality and Social Psychology. 1979. № 37. P. 1–11.

Solcova I., Tomanek Р. Daily stress coping strategies: An effect of Hardiness. Studia Psychologica. 1994. Vol 36. № 5. Р. 390–392.

Florian V., Mikulincer M., Тaubman О. Does hardiness contribute to mental health during a stressful real-life situation? The roles of appraisal and coping. Journal of Personality and Social Psychology. 1995. Apr. 68. № 4. Р. 687–695.

Мадди С., Хошаба-Мадди Д. Жизнестойкость: Диагностика и тренинг / Пер. с англ. Матеріали семінару. CD – 180 хв.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-06