ПРОЕКТУВАННЯ СИСТЕМИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2022.3.6

Ключові слова:

зовнішньоекономічна безпека, національна безпека, публічне управління, публічне управління у сфері зовнішньоекономічної безпеки.

Анотація

В статті запропоновано авторську концептуальну модель формування системи публічного управління у сфері зовнішньоекономічної безпеки, що структурно включає сім рівнів: перший рівень – чинники, що визначають на наднаціональному рівні виникнення й динаміку розвитку системи міжнародної економічної безпеки, системи глобальної політики, систем регіональної економічної – євроатлантичної та європейської; другий рівень – чинники, які визначають на національному рівні виникнення та динаміку розвитку публічного управління у сфері зовнішньоекономічної безпеки, зокрема базові соціальні інститути: економіка, політика, культура; третій і четвертий рівні – зовнішнє та внутрішнє інституціональне середовище формування публічного управління у сфері зовнішньоекономічної безпеки; п’ятий рівень – інституціональна матриця публічного управління у сфері зовнішньоекономічної безпеки; шостий рівень – це рівень процесів, що охоплює цикли розроблення та реалізації політики формування публічного управління у сфері зовнішньоекономічної безпеки, а також механізми розроблення та реалізації цієї політики; сьомий рівень – організаційний, що включає етапи державно-регулюючого впливу на формування системи публічного управління у сфері зовнішньоекономічної безпеки згідно з реалізацією ідеї партисипаторного управління національною безпекою. Зроблено висновок про те, що впровадження в державно-управлінську практику концептуальної моделі формування системи публічного управління у сфері зовнішньоекономічної безпеки, основна ідея якої – еволюційний розвиток інститутів публічного управління в цій специфічній сфері з дотриманням принципу компліментарності, сприятиме підвищенню ефективності системи зовнішньоекономічної безпеки України.

Посилання

Безпалько О. В. Соціальне проектування : навч. посіб. Київ : Київськ. ун-т імені Бориса Грінченка, 2010. 128 с.

Абрамов В. І. Мережева архітектура публічного управління: проблеми концептуалізації і практики забезпечення національної безпеки. Державна служба та публічна політика: проблеми і перспективи розвитку : матеріали щоріч. всеукр. наук.-практ. конф. за міжнар. участю (Київ, 27 травня) / за заг. ред. А. П. Савкова, М. М. Білинської, С. В. Загороднюка. Київ : НАДУ, 2016. С. 241–243. 3. Шляхи удосконалення системи державного управління забезпеченням національної безпеки України : монографія / Г.П. Ситник, В.І. Абрамов, О.Г. Бортнікова та ін.; за ред. Г.П. Ситника, В.І. Абрамова. К. : МАЙСТЕР КНИГ, 2012. 536 с.

Про національну безпеку України: Закон України від 21 червня 2018 року № 2469-VIII. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/2469-19

Про рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про Стратегію національної безпеки України»: Указ Президента України від 14 вересня 2020 року № 392/2020. URL: https://www.president.gov.ua/ documents/3922020-35037

Кириленко В.І., Шевченко М.М. Методологія побудови та використання комплементарної моделі національної економічної безпеки. Науковий вісник Дипломатичної академії України. Випуск 22. Зовнішня політика і дипломатія: традиції, тренди, досвід. Частина ІІІ. Серія «Економічні науки» / За заг. ред. Н.О. Татаренко, В.Г. Ціватого. Київ, 2015. С. 40–50.

Глобальна та національна безпека : підручник / авт. кол.: В. І. Абрамов, С. Щ. Андреєв, Г. П. Ситник та ін.; за заг. ред. Г. П. Ситника. Київ : НАДУ, 2016. 784 с.

Бортнікова О. Г. Взаємодія релігії і політики: теорія і методологія : монографія. Київ : Паливода А. В., 2017. 338 с.

Борисевич С.О., Абрамов В.І., Смолянюк В.Ф., Шевченко М.М. Теоретико-методологічні засади формування кадрової безпеки в системі публічного управління : кол. монографія / за ред. С.О. Борисевича. Київ : НАДУ, 2018. 304 с.

Валевський О. Л. Держава і реформи в Україні: аналіз державної політики в умовах трансформації суспільства : монографія. Київ : НАДУ, 2007. 316 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-05

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 МЕХАНІЗМИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ