СИСТЕМА ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • О. В. Царькова
  • О. С. Шульга

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2020.2.7

Ключові слова:

інклюзія, інклюзивна освіта, інклюзивна школа, форми інклюзивної освіти

Анотація

У статті здійснено спробу розгляду особливостей інклюзивної системи в Україні. Розглянуто теоретичні заса- ди щодо розв’язання наявної проблеми, cхарактеризовано основні наукові підходи вивчення особливостей інклюзивної системи в Україні. Досліджено основні принципи, мету й завдання інклюзивної освіти та проаналізовано позитивні аспекти залучення дітей з особливими потребами до загальноосвітніх навчальних закладів. Доведено, що в основу інклюзивної освіти має бути покладена ідеологія, яка виключає будь-яку дискримінацію дітей, забезпечує однакове ставлення до всіх людей, але створює спеціальні умови для дітей з особливими потребами. Наголошено, що з розвитком демократичного суспільства, яке гарантує право кожного громадянина на активну участь у житті цього суспільства, приходить нове розуміння понять «інвалідність», «вади розвитку», «інтеграція» тощо. Доведено, що проблема, яка стоїть перед інклюзивною школою, полягає в розробленні особистісно-орієнтова- них педагогічних методів, які б забезпечили успішне навчання всіх дітей, у тому числі й дітей з розумовими чи фізич- ними розладами. Указано, що пріоритетними напрямами є сприяння соціальному, емоційному та когнітивному розвиткові кожної дитини, щоб вона відчувала себе неповторним, повноцінним учасником суспільного життя. Акцентовано, що якість навчально-виховного процесу значною мірою визначається тим, наскільки враховуються й реалізуються потенційні можливості навчання й розвитку кожної дитини, її індивідуальні особливості. Наголошено, що якими б не були фізичні чи психічні обмеження, у дитини завжди є резерви для розвитку, використання яких може суттєво поліп- шити якість її життя. Робиться наголос на тому, що необхідність розвитку системності в державному регулюванні галузі освіти визна- чається такими моментами: невизначеністю й різноманіттям продуктів освіти в одному й тому ж освітньому про- цесі; специфікою попиту та пропозиції на ринках освітніх продуктів і недосконалостями ринкового механізму в освіті; невідповідністю змісту й форм державного управління освітою інноваційної сутності освітніх процесів і нової ролі галузі освіти в постіндустріальному суспільстві.

Посилання

Адміністративне право України. Академічний курс : підручник : у 2 т. Київ : Юридична думка, 2004.

Том 1 : Загальна частина / ред. колегія: В.Б. Авер’янов (голова). 584 с.

На допомогу батькам, що мають дітей з особовими потребами / Л.B. Борщевська, A.B. Зіброва, І.Б. Іванова та ін. Київ : Український інститут соціальних досліджень, 1999. 79 с.

Гокіна Л. Організація психологічного супроводу дітей із відхиленнями у розвитку. Дефектолог. 2007. № 12. С. 3–10.

Мартемьянов В.С. Хозяйственное право. Москва : БЕК, 1994. Том 1 : Общие положения : курс лекций. 312 с.

Мескон М., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента. Москва : Дело, 1991. 701 с.

Нижник О. Допомога дітям з особливими потребами: Психолог. Київ : Главник, 2004. 123 с.

Олпорт Г.В. Личность в психологии. Москва : КСП+ ; Санкт-Петербург : Ювента. При участии психологического центра «Ленато», 1998. С. 103–112.

Психология личности в трудах отечественных психологов / составитель Л.В. Куликов. Санкт-Петербург : Питер, 2000. 480 с.

Собчик Л.Н. Психология индивидуальности. Теория и практика психодиагностики. Санкт-Петербург : Речь, 2003. 624 с.

Фетискин Н.П., Козлов В.В., Мануйлов Г.М. Социально-психологическая диагностика развития личности и малых групп. Москва : Изд-во Ин-та психотерапии, 2002. 490 с.

Степанець Н.В. Психологічні основи життєвої компетентності. Крок за кроком до життєвої компетентності та успіху : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. Київ : Латі К, 2003. С. 44–46.

Токіна Л. Організація психологічного супроводу дітей із відхиленнями у розвитку. Дефектолог. 2007. С. 63.

Трофімов Ю.Л., Пушкар В.В. Методологічні проблеми дослідження ціннісно-смислової сфери людини. Вісник Чернігівського державного педагогічного університету. Серія «Психологічні науки» / ред.: О.Ф. Явоненко. Чернігів, 2002. Вип. 17. С. 114–117.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-01-22