ЦІННІСНІ ОРІЄНТАЦІЇ ЯК СКЛАДНИК ПРОФЕСІЙНОГО ІМІДЖУ МАЙБУТНЬОГО ПЕДАГОГА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2021.6.11

Ключові слова:

аксіологізація, аксіологічний підхід, педагогічна діяльність, професійний імідж, цінності, ціннісні орієнтації

Анотація

У статті акцентовано увагу на ціннісних орієнтаціях як основній складовій частині професійного іміджу майбутнього вчителя, адже стратегія формування професійного іміджу вчителя є нині однією з провідних у вітчизняній освіті, оскільки в його структурі, як і в структурі особистості педагога, цінності займають особливе місце. Доводиться, що в структурі професійного іміджу ціннісні орієнтації постають внутрішнім каркасом всієї його структури. Розкрито сутність поняття професійний імідж, виходячи з аксіологічних позицій. Обґрунтовано важливість аксіологічного підходу у спрямованості педагогічної діяльності на формування системи гуманістичних, соціальних, морально-духовних, професійних та особистісних ціннісних орієнтацій особистості, без якої неможливий особистісний та професійний розвиток майбутнього педагога. Зосереджено увагу на аксіологічних орієнтирах, які дають змогу розкривати особистісний потенціал на основі цінностей та організувати процес конструювання професійного іміджу майбутнього педагога в рамках ціннісних координат, властивих українській освіті та культурі, а також акцентувати на ціннісному компоненті, що включає формування особистісних якостей, відповідних педагогічній діяльності. Розглянуто процес створення іміджу як складної комплексної діяльності, значна частина якої здійснюється в просторі внутрішнього світу людини. Сутність ж педагогічної діяльності полягає в тому, що вона не може бути тільки для себе, її сенс у переході діяльності «для себе» в діяльність для іншого, в залученні іншого до цінностей культури, у сприйнятті іншого як цінності. Природний і усталений механізм формування професійного іміджу дає змогу визначати його як спеціально сформований образ, як результат діяльності когнітивної та афективної сфери майбутнього педагога. Доведено, що імідж аксіологічно орієнтованого майбутнього педагога, його психологічні та візуальні характеристики, які виявляються в педагогічній діяльності, говорять про готовність майбутнього педагога до самоствердження, самоактуалізації, самовизначення.

Посилання

Абушенко В. Л. Постсоветская социология: мультипарадигмальность и «тоска» по теоретическому синтезу. Социология: теория, методы, маркетинг. 2013. № 4. С. 54–68.

Бекетова Е. А. К вопросу о специфике профессионального и индивидуального имиджа учителя. Имиджелогия – 2005 : феноменология, теория, практика : материалы третьего Международного симпозиума по имиджелогии / под ред. Е. А. Петровой. Москва : РИЦ АИМ, 2005. С. 192–196.

Боришевський М. Й. Духовні цінності в становленні особистості громадянина. Педагогіка i психологія. 1997. № 1. С. 144–150.

Бубнова С. С. Ценностные ориентации личности как многомерная нелинейная система. Психологически журнал. 1999. Т. 20. № 1. С. 36–44.

Голованова Н. Ф. Социализация и воспитание ребенка : учебное пособие для студентов высших учебных заведений. Санкт-Петербург : Речь, 2004. 272 с.

Исаев И. Ф. Теория и практика формирования профессиональной педагогической культуры преподавателей высшей школы. Москва : Белгород, 1993. 219 с.

Калюжна Т. Г. Педагогічна аксіологія в умовах модернізації професійно-педагогічної освіти : монографія. Київ : Вид-во НПУ імені М. П. Драгоманова, 2012. 128 с.

Калюжный А. А. Психология формирования имиджа учителя. Москва : Владос, 2004. 22 с.

Калюжный А. А. Технология построения имиджа учителя. Гуманитарное образование в школе : теория и практика. 2004(а). № 5. С. 13–19.

Леонтьев Д. А. Ценностные представления в индивидуальном и групповом сознании: виды, детерминанты и изменения во времени. Психологическое обозрение. 1998. № 1. С. 13–25.

Сластёнин В. А. Введение в педагогическую аксиологию : учебное пособие для студ. высш. пед. учеб. заведений. Москва : Академия, 2003. 192 с.

Сластенин В. А. Аксиологические основы педагогики. Москва : Школа-Пресс, 1998. 512 с.

Ткачова И. О. Аксіологічний підхід до організації педагогічного процесу в загальноосвітньому навчальному закладі : монографія. Луганськ : ЛНПУ ім. Тараса Шевченка; Xарків : Каравела, 2006. 300 с.

Черепанова В. Н. Курс лекций по имиджелогии : учебное пособие. В 2 ч. Ч. 1. Тюмень : ТюмГНГУ, 2002. 186 с.

Шаров А. А. Исследование ценностных ориентаций. URL: http://psychology.net.ru

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-28