ПРИЙМАЮЧА ГРОМАДА ЯК СУБ’ЄКТ ІНТЕГРАЦІЇ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ

Автор(и)

  • А. А. Попок
  • А. В. Дяченко

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2020.2.4

Ключові слова:

інтеграція, приймаючі громади, внутрішньо переміщені особи, індекс інтеграції, Україна

Анотація

У статті досліджено феномен приймаючої громади, що позитивно впливає на процес інтеграції внутрішньо пере- міщених осіб, обґрунтовано, що якості інтегруючої громади представляються як соціально-психологічні та ресурсні. Визначено, що соціально-психологічні якості інтегруючої приймаючої громади спрямовані на відтворення цінностей (цілей) і способів діяльності, необхідних для інтеграції, на встановлення балансу толерантності й інтолерантності у взаєминах соціальних одиниць шляхом оптимізації їх консолідуючих цінностей, на необхідні зміни інститутів громади для підтримки прав, ідентичностей інтегрантів, їх доступу до ресурсів і їх обміну. Ресурсні якості громади спрямовані на кооперацію й оптимізацію ресурсів двох взаємопов’язаних суб’єктів – індивідів (групи) та громади. Визначено особливості формування механізмів інтеграції внутрішньо переміщених осіб і показано, що державні органи загалом ефективно відреагували на кризу, хоча інституціональна структура щодо надання послуг внутріш- ньо переміщеним особам була ускладнена залученням багатьох центральних органів виконавчої влади до надання під- тримки внутрішньо переміщеним особам без будь-якої справжньої координації між ними. Наведено рівні інтегра- ції (низький, середній і високий) та обґрунтовано їх індикатори, зокрема такі як вирівнювання більшості соціальних та економічних показників; ідентифікація внутрішньо переміщених осіб як рівноправних суб’єктів місцевої громади; безконфліктна стійка взаємодія; ефективне партнерство; задоволення соціальним статусом, комфортність; визна- ння культурних цінностей громади; позитивне сприйняття оточення й себе в ньому; позитивна динаміка демогра- фічних показників; зв’язок майбутнього з громадою та нарощування ресурсів (індикатори інтеграції високого рівня). Наголошується на необхідності внесення коректив до розподілу ресурсів у приймаючих громадах з метою ство- рення, поширення й застосування нового засобу, що задовольняє потреби людини та суспільства, потреби взаємоді- ючих груп і викликає разом із тим соціальні й інші зміни. Доведено, що як інтегруючий суб’єкт приймаюча громада є соціокультурним утворенням, діяльнісний стан якого відображає специфічні властивості, зумовлені необхідністю прийняття груп з інших спільнот.

Посилання

Права внутрішньо переміщених осіб / Українська Гельсінська спілка з прав людини; Розділ підготовлений експертами благодійного фонду «Право на захист». URL: https://helsinki.org.ua/prava-vnutrishno-peremischenyh-osib/.

Внутрішньо переміщені особи: від подолання перешкод до стратегії успіху : монографія / О.Ф. Новікова, О.І. Амоша, В.П. Антонюк та ін. ; НАН України, Ін-т економіки пром-сті. Київ, 2016. 448 с.

Формування та реалізація системи інтеграції внутрішньо переміщених осіб у територіальні громади : наукова доповідь / О.І. Амоша, О.Ф. Новікова, Ю.С. Залознова та ін. Київ, 2017. URL: http://iep.com.ua/Amosha_Novikova_Zaloznova.pdf.

Донбас і Крим: ціна повернення : монографія / за заг. ред. В.П. Горбуліна, О.С. Власюка, Е.М. Лібанової, О.М. Ляшенко. Київ : НІСД, 2015. 474 с.

Переселенцы Донбасса в зеркале украинской прессы и ТВ: Исследование общественной инициативы «Восстановление Донбасса». URL: http://s3.amazonaws.com/ppt-download/05-150304181326-conversion-gate01.pdf.

Городяненко В.Г. Соціологія : підручник / за ред. В.Г. Городяненка. Київ : ВЦ «Академія», 2008. 544 с.

Tönnies F., Community and Society, Übersetzung C. Loomis. New York : Dover Publications, 2002/1887. 41 р.

Парсонс Т. О социальных системах / под ред. В.Ф. Чесноковой и С.А. Белановского. Москва : Академический проект, 2002. 832 с. URL: http://www.pavroz.ru/files/parsonsosistemah.pdf.

Вимушені переселенці та приймаючі громади: уроки для ефективної суспільної адаптації й інтеграції : наукова доповідь / за ред. канд. соціол. наук О.М. Балакірєвої ; НАН України, ДУ «Ін-т екон. та прогнозув. НАН України». Київ, 2016. 140 с.

Ставлення населення України до внутрішньо переміщених осіб з Донбасу та Криму: результати опитування громадської думки. URL: http://unhcr.org.ua/ attachments/article/1604/Public% 20Survey_40_UKR_www.pdf.

Социологическое исследование «Индекс комфортности переселенца» (обобщенные результаты). URL: http://restoring-donbass.com/wp-content/uploads/ 2015/ 09/ Presentation_IndexofComfort_V6.pdf.

Василенко О. Інформаційні та комунікаційні потреби внутрішньо переміщених осіб. URL: https://www.idss.org.ua/arhiv/2015_27_02_ Vasilenko.pptx.

Громадяни України про безпеку: оцінки, загрози, шляхи вирішення проблем. Результати соціологічного дослідження. URL: http://razumkov.org.ua/upload/1412757450_file.pdf.

Широкова Є.О. Вимушені переселенці в сучасній Україні: політичні та соціальні аспекти проблеми. Соціальні технології: актуальні проблеми теорії та практики. 2016. Вип. 69–70. С. 190–197.

Індекс інтеграції внутрішньо переміщених осіб / CЕDOS: аналітичний центр. URL: https://cedos.org.ua/uk/vpo-integration-index.

UNESCO: База даних ЮНЕСКО. URL: http://www.unesco.org/new/ru/unesco/resources/publications/unesdocdatabase/.

Гидденс Э. Последствия модерна. Современная теоретическая социология : реферативный сборник / под ред. Ю.А. Кимелева. Москва, 1995. С. 145–163.

Ріrаіnеn Т. Towards a New Social Order: Transforming Structure Life. Alder-shot : Dartmouth, 1997. 223 р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-01-22