ЕКОЛОГІЧНА ЗБАЛАНСОВАНІСТЬ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2021.2.2

Ключові слова:

екологія, збалансованість, розвиток, територіальна громада, публічне управління, екосвідомість

Анотація

Досліджено ключові орієнтири та екологічну збалансованість розвитку громад в Україні. Засвідчено, що суспільний прогрес залежить від встановлення балансу між цілями економічного і соціального розвитку та забезпеченням екологіч- ної безпеки. Визнано основною передумовою досягнення цілей розвитку територіальних громад якісну систему публічного управління на місцевому рівні. Встановлено, що органи місцевого самоврядування приділяють більшу увагу питанням соціального та економічного спрямування, не популяризуючи екосвідомість серед населення. Інструментами зміцнення екологічного складника територіального розвитку визнано розробку та реалізацію місцевих планів, проєктів, програм з охорони довкілля. Охарактеризовано наявні позитивні практики щодо сприяння сталому розвитку загалом та екологіч- ному зокрема на рівні територіальних громад. Підтверджено, що місцеві громади здатні ефективніше управляти при- родними ресурсами, ніж держава чи приватний сектор. Наведено керівні принципи з питань екологічної збалансованості розвитку територіальних громад. Досліджено ефективність інструменту стратегічної екологічної оцінки. Наголоше- но на необхідності формування належної екологічної свідомості населення територіальних громад. Представлено дані щодо впливу людини на довкілля. Окреслено основні проблеми щодо екологічної свідомості населення. Доведено необхід- ність забезпечення справжньої участі місцевого населення у прийнятті та реалізації рішень, які стосуються важливих екологічних питань (перетворити латентних споживачів на активне громадянське суспільство). Наголошено, що ефек- тивний комунікаційний процес здатний підтримувати соціальну мобілізацію населення територіальних громад у напрямі екосвідомості та екологічної збалансованості розвитку самої громади. Представлено посилку для інтеграції екологічних інтересів усіх учасників взаємодії на рівні територіальних громад. Окреслено основні умови формування, накопичення та використання комунікаційного потенціалу взаємодії щодо екологічної збалансованості розвитку громади.

Посилання

Ткаленко Н.В., Михайловська О.В., Татарчук М.С. Екосвідомість населення як стратегічна ціль природоохоронної діяльності в сучасній Україні. Держава та регіони. Серія: Державне управління. 2019. № 1. С. 168–174.

Стратегія з питань екологічної збалансованості територіальних громад Асоціації міст України на період до 2023 року. 2017 р. URL: https://2.auc.org.ua/sites/default/files/strategiya_ekologichnoyi_zbalansovanosti.pdf.

Звіт про стратегічну екологічну оцінку стратегії розвитку Баришівської селищної об’єднаної територіальної громади на 2020–2027 роки. 2020 р. URL: https://baryshivska-gromada.gov.ua/wp-content/uploads/2020/08/ZVIT-PRO-STRATEGICHNU-EKOLOGICHNU-OTSINKU-STRATEGIYI-ROZVYTKU-BARYSHIVSKOYISELYSHHNOYI-OBYEDNANOYI-TERYTORIALNOYI-GROMADY-NA-2020-2027-ROKY.pdf.

Куць Н. Екологічна свідомість українців і довкілля. Аналітичний документ. 2020. URL: http://epl.org.ua/wp-content/uploads/2020/12/ekosvidomist.pdf.

Михайловська О.В. Теоретичні аспекти комунікаційної взаємодії в науці публічного управління. Теорія та практика державного управління. 2020. № 4(71). С. 32–37. DOI: 10.34213/tp.20.04.04.

Михайловська О.В. Формування взаємодії в системі публічного управління на засадах партнерства. Наукові перспективи. Серія: Державне управління. 2020. № 6(6). С. 169–174. DOI: https://doi.org/10.32689/2708-7530-2020-6(6)-169-174.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-28

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 ТЕОРІЯ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ