ДОСВІД СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ДРУЖИНАМ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ У США ТА В УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2022.3.43

Ключові слова:

дружини учасників бойових дій, соціально-психологічна допомога, досвід підтримки США сімей військовослужбовців.

Анотація

У роботі досліджується тема соціально-психологічної допомоги сім’ям військовослужбовців та їх дружинам в Україні та в Сполучених Штатах Америки. Описана система та напрями підтримки членів родини в цих країнах. Дослідження проводилося за допомогою аналізу наукових праць, сайтів, соціальних мереж організацій, що надають підтримку родинам військовослужбовців. Сім’я є динамічною структурою, що відображає зміни в суспільстві та сприяє створенню безпечного простору для життєдіяльності, який підтримується тісними родинними зв’язками. Тому соціально-психологічна допомога сім’ям військовослужбовців є важливою, оскільки передбачає безпеку та захищеність близьких бійців. США має тривалий та ґрунтовний досвід розробки програм для підтримки рідних військовослужбовців. Для українського суспільства ця тема ще залишається новою та потребує більш широкого вивчення досвіду інших країн та особливостей адаптації отриманих знань у реаліях сьогодення. У статті проаналізований досвід США із соціально-психологічної підтримки рідних військових. Загалом у країні діють центри для самоосвіти, отримання юридичної, психологічної, економічної підтримки. Проводиться робота з допомогою в працевлаштуванні, догляді за дітьми, рідними з інклюзією та запобіганні проявів домашнього насильства. Сім’ї військовослужбовців проходять навчання та дізнаються про особливості реакцій особи, що отримала досвід воєнних дій. В Україні тема соціально-психологічної підтримки рідних учасників бойових дій активно вивчається, масштабується та впроваджується в практику. Великий внесок у її розвиток роблять ветерани Антитерористичної операції\ Операції об’єднаних сил та члени їх сімей, які на власному прикладі зустрілися з труднощами і змогли їх вирішити. У країні функціонують гарячі лінії підтримки, де можна отримати як психологічну, так і інформаційну допомогу, емоційну підтримку та кризове консультування. Також розвивається система груп взаємопідтримки «Рівний-рівному», функціонують центри юридичної, психологічної допомоги, пошуку зниклих військових та тих хто перебуває в полоні. Проте великою проблемою лишається, що не всі рідні бійців знають про існування та послуги центрів підтримки, а відповідно відчувають себе самотніми та залишеними зі своїми проблемами.

Посилання

Агаєв Н.А., Кокун О.М., Герасименко М.В., Пішко І.О., Лозінська Н.С. Досвід роботи в армії США та арміях інших країн щодо недопущення втрат особового складу з причин, не пов’язаних із виконанням завдань за призначенням : Методичний посібник. К. : НДЦ ГП ЗСУ, 2018. С. 156.

«В армії США є посадова особа, яка на рівні батальйону відповідає тільки за роботу із сім’ями військо- вослужбовців». АрміяInform – Інформаційне агентство АрміяInform. URL: https://armyinform.com.ua/2021/06/14/ v-armiyi-ssha-ye-posadova-osoba-yaka-na-rivni-bataljonu-vidpovidaye-tilky-za-robotu-iz-simyamy-vijskovosluzhbovcziv/ (дата звернення: 15.06.2022).

Гридковець. Л. Основи реабілітаційної психології: подолання наслідків кризи : Навчальний посібник. Том 3. Київ, 2018. С. 236.

Громадська організація «Громадський рух «Жіноча Сила України» | Про нас. Громадська організація «Громадський рух «Жіноча Сила України»|. URL: http://syla.in.ua/pro-nas/ (дата звернення: 14.06.2022).

Гута С.С. Поняття «кризова ситуація, зумовлена воєнно-політичними чинниками», «воєнно-політична криза» в теорії державного управління. Інвестиції: практика та досвід. 2017. № 7. С. 216–220.

Домашня сторінка. Домашня сторінка – Lifeline Ukraine. URL: https://lifelineukraine.com/ (дата звернення: 20.06.2022).

е-Ветеран – Система інформаційних сервісів Мінветеранів. URL: https://sis.mva.gov.ua/ (дата звернення: 13.06.2022).

Журавльова Н. Ю. Особливості вторинної травматизації в дружин ветеранів війни: орієнтири психологічної допомоги. Збірник наукових праць Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України. 2018. С. 124–151

Мушкевич М. І., Федоренко Р. П., Магдисюк Л. І., Дучимінська Т. І. Психологія молодої сім’ї: монографія. Луцьк : Вежа-Друк, 2018. 235 с.

Охорона психічного здоров’я в умовах війни / пер. з англ. Тетяна Семигіна, Ірина Павленко, Євгенія Овсяннікова [та ін.]. К. : Наш формат, 2017. 1068 с.

Про Раду національної безпеки й оборони України : Закон України № 183/98-ВР від 5 березня 1998 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/183/98-%D0%B2%D1%80#Text

Психологічна підтримка – Yarmiz. Yarmiz – Center. URL: https://yarmiz.org.ua/psychological-aid/#couple (дата звернення: 18.06.2022).

Служба психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців URL: https://www.pidtrymka.in.ua/ (дата звернення: 14.06.2022). 14. Столярчук О. А. Психологія сучасної сім’ї : навч. посібник. Кременчук : ПП Щербатих О. В., 2015. 136 с.

Ткаченко В., Костюкова Н. До проблеми організації психологічної підготовки до бойових дій в арміях країн НАТО. Вісник Національного університету оборони України. 2018. № 2. С. 119–126.

Умеренкова Н. Ф. Психологічні особливості комунікативної поведінки дружин у сім’ях комбатантів : дис. … канд. псих. наук : 30.03.2021. Київ, 2021. 370 с.

Циганчук Т. В., Шинкарьова Л. В. Вплив стресу на уявлення про майбутнє в учасників бойових дій. Психологічний часопис. Київ, 2019. № 5 С. 264–276.

Яблонська Т.М. Актуальні проблеми досліджень сучасної сім’ї в Україні. Соціологія. 2004. С. 80–84.

Interfax-Ukraine. Лапутіна: Ветеран, який повертається з перемогою, має бути рушієм позитивних змін у країні. Інтерфакс-Україна. URL: https://interfax.com.ua/news/interview/830543.html (дата звернення: 17.06.2022).

Veteran Hub. URL: https://veteranhub.com.ua/ (дата звернення: 18.06.2022).

ARMY MWR. URL: https://www.armymwr.com/programs-and-services/personal-assistance (дата звернення: 13.06.2022).

Military OneSource. URL: https://www.militaryonesource.mil/family-relationships/family-life/keeping-yourfamily- strong/military-family-readiness-system/ (дата звернення: 13.06.2022).

ReadyArmy. URL: https://ready.army.mil/ra_csf.htm (дата звернення: 13.06.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-06