ДОГОВІР ЯК ОСОБЛИВА ФОРМА ЗАХИСТУ ТРУДОВИХ ПРАВ ПРАЦІВНИКА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2022.3.36

Ключові слова:

угода, договір, трудовий договір, правовий захист, працівник, роботодавець.

Анотація

Незважаючи на пріоритетне та фундаментальне значення державного захисту у сфері праці, варто визнати, що його можливості об’єктивно обмежені. Така ситуація, в свою чергу, обумовлена різноманіттям соціальних зв’язків в межах трудових та тісно пов’язаних з ними відносин, а також – численністю індивідуальних ситуацій, що мають місце у сфері праці. Для розкриття даної проблематики було встановлено, що з цією метою та для забезпечення гармонійного функціонування трудових відносин існує інститут договірного захисту. За своєю природою саме такий захист дозволяє врахувати всі індивідуально конкретні аспекти трудового життя при дотриманні однієї умови – не суперечити базисним положенням державного захисту та не погіршувати становище працівника. Захист на договірному рівні реалізується за допомогою одного з центральних та ключових інститутів трудового права – інституту договору, а в межах трудових правовідносин забезпечується шляхом укладення колективних та трудових договорів. Досліджено, що при реалізації права на захист працівника під час виконання трудової функції повинен бути закріплений зв’язок між умовами праці, безпекою праці на робочих місцях та станом здоров’я зайнятих на них працівників. Тому трудових договорах повинні закріплюватися основні напрямки роботи соціальних партнерів у сфері охорони праці, проводитися політика безпечного і здорового виробничого середовища, шляхом встановлення системи прав, обов’язків, відповідальності уряду, роботодавців і самих працівників. Захист і забезпечення пріоритету збереження життя і здоров’я працівників в процесі праці повинно бути важливим напрямком національної політики в сфері праці та її охорони. Встановлено, що з цією метою на державному і договірному рівнях слід передбачити реалізацію комплексу превентивних заходів, направлених на збереження здоров’я і життя працівників у процесі самої праці, що дасть можливість своєчасно усувати недоліки системи захисту і охорони праці та планувати її розвиток в умовах змінної економічної і соціальної ситуації в країні. Варто зауважити, що для вирішення даного питання, необхідно встановити, які фактори та передумови сприяли появі та активному використанню договору як такого в рамках галузі трудового права.

Посилання

Конституція України : Закон України від 28 червня 1996 р. № 254к/96-ВР. URL: zakon.rada.gov.ua/go/254к/96-вр

Хусейнов Хусейн Афган огли. Теоретичні аспекти укладення трудового договору. Теоретичне та практичне застосування результатів сучасної науки. Том 6. Молодіжна наукова ліга. 27 листопада 2020 р. Запоріжжя. URL: https://ojs.ukrlogos.in.ua/index.php/liga/article/view/6270/6213

Гетьманцева Н. Д. Особливості правового регулювання трудових відносин : монографія. Чернівці, 2015. 592 с.

Гетьманцева Н. Д. Природа та сутність індивідуально-договірного регулювання суспільних відносин у сфері найманої праці. Підприємництво, господарство і право. 2021. № 4. С. 111–117. URL: http://pgp-journal.kiev.ua/ archive/2021/4/18.pdf

Гетьманцева Н.Д. Договір як підстава застосування закону до конкретних відносин праці. Науковий вісник Чернівецького університету : Збірник наук. праць. Вип. 187. Чернівці, 2003. С. 66–69.

Данилов М. О. Проблеми правового регулювання трудового договору. Науковий вісник публічного та приватного права. 2016. Вип. 3. С. 84–87.

Кодекс законів про працю України : Закон України від 10.12.1971 р. № 322-VIII. URL: zakon.rada.gov.ua/ go/322-08

Прилипко О. С. Правова природа трудового договору в умовах сьогодення. Державне будівництво та місцеве самоврядування : Збірник наукових праць. 2013. Вип. 25. С. 221–231.

Іншин М. І. Трудовий договір крізь призму сьогодення: сутність, значення, особливості. Право України. 2012. № 9. С. 192–196. 10. Фоменко О. Г. Самозащита трудовых прав работника. Фундаментальные исследования. 2005. № 10. С. 100–101.

Цивільний кодекс України. Науково-практичний коментар. URL: http://uazakon.ru/ukr/tsku/

Цесарський Ф.А. Визначення змісту поняття «трудовий договір» та його характерних ознак в умовах розвитку ринкової економіки. Вісник Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого». 2011. № 4 (7). С. 165–172. 13. Міщук М. О. Реформування трудового законодавства в частині укладення трудового договору : автореф. дис. ... канд. наук: 12.00.05. Харків, 2008. 22 с.

Кириченко Т.М. Правове регулювання трудового договору як форми закріплення волевиявлення сторін. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Сер. : Юриспруденція. 2013. № 6-3. Том 1. С. 133–136.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-06