ВІДШКОДУВАННЯ МОРАЛЬНОЇ (НЕМАЙНОВОЇ) ШКОДИ ПОТЕРПІЛІЙ ОСОБІ – ЧИННИК ЗАХИСТУ ЇЇ ЧЕСТІ І ГІДНОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2022.3.32

Ключові слова:

Конституція України, Цивільний кодекс України, нормативно-правові акти, честь і гідність, морально-психологічний стан особи, шкода, відшкодування, правопорушення.

Анотація

Мета статті полягає у тому, що сучасними важливими правовими принципами і моральними цінностями у найбільш передових демократично розвинутих країнах світу є суворе дотримання прав і свобод людини, повага до її честі і гідності. Ці соціально-правові норми забезпечуються нормативно-правовими актами, судовими та правоохоронними органами держави, оскільки сенс їхньої діяльності є життя людини як найвища соціальна цінність. В статті зазначається, що право на захист честі і гідності людини та громадянина закріплено у низці міжнародно-правових актів. Так в міжнародному праві проблеми забезпечення захисту честі та гідності особи регулюються як цивільним так і кримінальним національним законодавством. В статті наголошується, що Україна розбудовує свою державу і її політико-правова ідеологія спрямована на те, щоб увійти в коло передових країн західно-європейської демократії, стати повноправним членом ЄС, активним учасником процесу євроінтеграції. Це складне завдання вимагає реформування багатьох галузей державного будівництва у тому числі і в правовій сфері в якій суттєву роль відіграють цивільно-правові відносини. В статті вказується, що проблема захисту честі і гідності людини закріплена в Конституції України, Цивільному кодексі України низці нормативно-правових актів. В статті з’ясовано, що у сучасних цивільно-правових відносинах між суб’єктами виникають конфлікти, непорозуміння, відкрита ворожість і агресія результати якої є нанесення моральної шкоди потерпілій особі. У статті підкреслюється, що особі якій нанесли приниження її честі і гідності перебуває під морально-психологічним пресом, фізично і морально страждає. Законодавством України передбачена компенсація потерпілій особі з боку її кривдника у формі відшкодування моральної (немайнової ) шкоди, що виступає як правовий інститут. В статті встановлено, що вирішення цієї проблеми правовими засобами шляхом грошової чи моральної компенсації у формі відшкодування у наш час є надзвичайно складним як у аспекті юридично-правовому так і морально-психологічному враховуючи страждання, емоційні переживання, що може призвести до трагічних наслідків. В статті проводиться аналіз нормативно-правових актів України спрямованих на відшкодування моральної(немайнової ) шкоди потерпілій особі. Установлено, що в Україні відсутні точні критерії відшкодування потерпілим моральної шкоди, що створює низку проблем з якими зіштовхуються судді при визначенні розміру моральної шкоди яку зазнає певна особа. На жаль, у сучасному Цивільному кодексі України поняття «моральна шкода » не є чітко визначеним. Варто взяти до уваги поглиблене вивчення досвіду найбільш передових країн світу щодо творчого аналізу їх нормативно-правових актів та компенсації моральної шкоди потерпілій особі, реалізації їх в теорії і практиці України.

Посилання

Забара І. М. Відшкодування моральної (немайнової) шкоди в міжнародному приватному праві : автореф. дис. канд. юрид. наук спец. : 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес: сімейне право: міжнародне приватне право. Київ, 2002. 22 с.

Беккариа Чезаре. О преступлениях и наказаниях / пер. с итал. Київ : Ин Юре, 2014. 240 с.

Мікуліна М. Відшкодування майнової та моральної (немайнової) шкоди завданої незаконними діями: ретроспектива і сьогодення. Право України. 2004. № 12. С. 109–111.

Кохановська О. В. Проблеми захисту честі, гідності й ділової репутації особи в Цивільному кодексі України. Вісник Верховного суду України. 2005. № 6. С. 30–35.

Філософський енциклопедичний словник. Київ : Абрис, 2002. 742 с.

Тофтул М. Г. Сучасний словник з етики : словник. Житомир : Вид-во ЖДУ ім. І. Франка, 2014. 416 с.

Конституція України: чинне законодавство станом на 02 лютого 2018 р. Офіц. текст. Київ : Алерта, 2018. 80 с.

Цивільний кодекс України : станом на 14 січня 2015 р. Харків : Право, 2015. 440 с.

Цивільний кодекс України : станом на 07.05.2022 р. URL: https://zakon. rada. gov. ua/laws/show/435-15#Text

Джуська А. В., Джуський В. В. Право працівників поліції України на повагу до їхньої гідності під час виконання службових обов’язків. Філософські та методологічні проблеми права : наук. журн. // рук.: Н. В. Камінська (голов. ред. та ін]. Київ : Нац. акад. внутр. справ, 2019. № 1. С. 90–98.

Цивільне право : підручник: у 2 т. / В. І. Борисова (кер. авт. кол.). Л. М. Баранова, М. В. Домашенко та ін. ; за ред. В. І. Борисової, І. В. Спасибо-Фатеєвої В. Л. Яроцького. 2-ге вид. , переробл. та допов. Харків : Право, 2014. Т. 1. 656 с.

Шумило М. Є. Реабілітація в кримінальному процесі України : монографія. Харків : Арсіс, 2001. 329 с.

Цивільний кодекс України. Науково-практичний коментар. У двох частинах. Київ : Видавничий дім «Ін Юре», Кн. перша, 2004. 659 с.

Цивільний кодекс України. Науково-практичний коментар. У двох частинах / За заг. редакцією д-ра юрид. наук Я. М. Шевченко. Київ : Концерн «Видавничичий дім Ін Юре», 2004. Ч. 2. 896 с.

Саприкіна І. Цивільно-правові способи захисту честі, гідності, ділової репутації у новому Цивільному кодексі України. Право України. 2005. № 9. С. 55–58.

Ківалова Т. С. Зобов’язання відшкодування шкоди за цивільним законодавством України: Теоретичні проблеми : автореф. дис. д-ра юрид. наук. спец. : 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес; сімейне право: міжнародне приватне право. Одеса, 2008. 40 с.

Стефанчук Р. О. Особисті немайнові права фізичних осіб у цивільному праві (поняття, зміст, система, особливості здійснення та захисту) : монографія. Хмельницький : Видавництво Хмельницького університету управління та права, 2007. 626 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-06