ПСИХОТЕРАПЕВТИЧНІ ЗАСАДИ РОБОТИ З КЛІЄНТАМИ НА РІЗНИХ ЕТАПАХ ТРАВМУВАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2022.3.15

Ключові слова:

травма, травматична подія, травматичний процес, посттравматичний процес, стресова реакція, стресовий розлад, посттравматичний стресовий розлад, психотерапевтичний процес.

Анотація

У статті розглянуто психотерапевтичні засади роботи з клієнтами на різних етапах травмування. Подано визначення психотравматичної події чи ситуації. Наведено відмінність між надзвичайними та екстремальними психотерапевтичними ситуаціями та подіями. Згруповано ознаки травматичних ситуацій та подій, описано вплив, який вони здійснюють на людину. Розглянуто чинники, які обумовлюють відмінності у реакціях та силі впливу травматичної події на особистість. Запропоновано визначення психотравми, причини її виникнення, тривалість перебігу. Виділено способи отримання травми та ознаки переживання психотравми людиною. Запропоновано правила та принципи роботи психотерапевта на етапі переживання клієнтом травми. Наголошено, що основним завданням на етапі проживання травми, є стабілізація психічного стану клієнта. Після етапу переживання травми виділено етап травматичного процесу, який супроводжується стресовим розладом. На даному етапі робляться спроби інтеграції травматичного досвіду. Наведено психічні процеси, які відбуваються на етапі травматичного процесу: адаптація, витіснення травматичного досвіду та постійне його вторгнення. Опрацьовано ознаки та правила роботи психотерапевта на етапі травматичного процесу. Наведено етапи роботи психотерапевта з клієнтом, який пережив травматичний досвід і звернувся на етапі травматичного процесу. Розроблено схему розвитку процесу травмування залежно від рівня стресу та часу. Наведено етапи травмування та відповідні їм психологічні стани. Проаналізовано ознаки третього етапу травмування посттравматичного процесу. З’ясовано, що даний етап супроводжується посттравматичним стресовим розладом. Запропоновано визначення поняття та діагностичні критерії посттравматичного стресового розладу. Наголошено, що основним завданням психотерапевта на даному етапі травмування є інтеграція травматичного досвіду клієнта та повернення його до звичного життя.

Посилання

Погодин И. А. Суицидальное поведение: психологические аспекты : учеб. пособие. М. : Флинта: МПСИ, 2008. 336 с.

Основи реабілітаційної психології: подолання наслідків кризи : навч. посібник. Том 2. К., 2018. 240 с.

Царенко Л. Г. Екстремальні чинники розладів адаптації у військовослужбовців, які беруть участь в антитерористичній операції. Психологічна допомога особам, які беруть участь в антитерористичній операції : матеріали міжвідом. наук.-практ. конф. (Київ, 30 березня, 2016 р.) : у 2 ч. Київ : Нац. акад. внутр. справ, 2016. С. 220–223.

Туриніна О. Л. Психологія травмуючих ситуацій : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. Київ : ДП «Вид. дім «Персонал», 2017. 160 с.

Бріер Д., Скотт К. Основи травмофокусованої психотерапії. Л. : Свічадо, 2015. 448 с.

Основи роботи з травмою. Робота з травмою та втратою. Основи супервізії: матеріали учасників тренінгів. Київ. 26 с.

Карманное руководство к МКБ-10: Классификация психических и поведенческих расстройств (с глоссарием и исследовательскими диагностическими критеріями) / сост. Дж. Е. Купер; под ред. Дж. Е. Купера. Київ : Сфера, 2000. 464 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-06