ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК РІВНЯ СТРЕСУ ТА САМООЦІНКИ СТРЕСОСТІЙКОСТІ З КОПІНГ СТРАТЕГІЯМИ ПОВЕДІНКИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2022.2.18

Ключові слова:

стрес, стресостійкість, самооцінка стресостійкості, копінг-стратегії особистості.

Анотація

Стаття присвячена дослідженню взаємозв’язку рівня стресу та самооцінки стресостійкості з копінг стратегіями поведінки. Визначено, що стрес, стресостійкість та копінг стратегії особистості важливі компоненти в житті людини, так стрес є природним станом в системі організму людини, який створений природою запалюючи внутрішній механізм для стимулу життя людини та є найважливішим тренувальним інструментом для виживання; стресостійкість це реакції та розвиток механізмів реагування в системі організму людини на непередбачений стрес та стресові ситуації в житті особистості; копінг стратегії особистості ми будем розуміти застосування особистісної поведінки, індивідуальних реакцій та механізмів особистістю при подоланні стресу та непередбачених стресових ситуацій. Проаналізовано теоретичні сучасні дослідження з проблеми стресу, стресостійкості та копінг стратегій особистості. Організовано та проведено дослідження взаємозв’язку стресу, самооцінки стресостійкості з копінг стратегіями особистості. У досліджені взяли участь 315 випробуваних (265 жінок та 50 чоловіків) віком від 15 до 62 років. Процедура дослідження проводилася у зручний для піддослідних час, індивідуально та конфіденційно. Емпіричне дослідження було реалізовано за допомогою психологічного інструментарію: Шкала психологічного стресу PSM-25, Тест на самооцінку стресостійкості особистості та Особистісний опитувальник «SACS». В психологічній науці ознаки стресу, стресостійкості та копінг стратегій особистості були розглянуті в системі здоров’я людини на фізіологічному, поведінковому, емоційному та інтелектуальному рівнях. Визначено такі копінг стратегії, що сприяють та/або перешкоджають підвищенню стресостійкості та знищенню відчуття стресу, як асертивні дії, вступ до соціального контакту, імпульсивні дії, уникнення, непрямі дії, асоціальні дії, агресивні дії.

Посилання

Бодров В. А. Психологический стресс: развитие и преодоление / В. А. Бодров. М. : Изд-во «ПЕР СЭ», 2006. 528 с.

Бунас А. А., Агішева К. Д., Суржикова М. О. Особистісний ресурс подолання стресу життєвої ситуації. Молодий вчений. Серія : Психологічні науки. № 4(80). Квітень, 2020.

Бунас А. А. Прогностична компетентність особистості в реалізації ризикованої активності. Габітус. Вип. 12. Т. 2. Одеса, 2020. С. 72–76.

Зинченко В. П., Мещеряков Б. Г. Психологический словарь. М., 2004. 672 с.

Іванова О. С. Особливості взаємозв’язку проявів стресу із психічними станами. Габітус. Вип. 27. Одеса, 2021. С. 87–93.

Китаев-Смык Л. А. Психология стресса: психологическая антропология стресса : монограія. М., 2009. 943 с.

Lazarus R., Folkman S. Stress, Appraisal and Coping. N. Y., 1984. 444 p.

Perrez M., Reicherts M. Stress, coping, and Health. A Situation-Behavior Approach. Theory, Methods, Applications. Seattle, 1992. 233 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-13