РОЛЬ ТА МІСЦЕ ВІЙСЬКОВОГО ПСИХОЛОГА В ЕФЕКТИВНОМУ ПСИХОЛОГІЧНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ З ВИКОРИСТАННЯМ ЛІДЕРСЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2024.1.16

Ключові слова:

військовий психолог, військовослужбовець, ментальне здоров’я, психологічне забезпечення, лідерський потенціал

Анотація

У статті розкрито роль та місце військового психолога в ефективному психологічному забезпеченні з використанням лідерського потенціалу. Звернуто увагу на нові виклики у частині психологічного забезпечення військовослужбовців з початком повномасштабного вторгнення рф в Україну. Наведено статистичні дані щодо державного замовлення до 2022 року та відсоток тих студентів, які після закінчення Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка підписували контракт із військовими частинами. Розглянуто 2 підходи до побудови мережі психологічного забезпечення у військовій сфері, а саме традиційний та штатний. Окреслено коротко їхні особливості. З’ясовано, що до 2022 року в Україні була переважно традиційна система, за якої військові психологи знаходилися при вищому командуванні, в рамках дослідницьких центрів і спеціальних відділів. Але після початку повномасштабної війни ситуація змінилася, бо військові психологи стали потрібними у всіх самостійних підрозділах. Розглянуто роль та значення військових психологів на трьох етапах психологічної підготовки військовослужбовців: на етапі підбору та підготовки до виконання бойових завдань, на етапі до, під час та після бойових дій у прифронтовій зоні та на етапі супроводу після повернення з передової чи полону, сприяння абілітації військових та робота з їхніми сім’ями. Звернуто увагу на важливості розвитку та використання лідерського потенціалу саме на другому етапі, коли військовому психологу доводиться довести, що він також є бойовою одиницею, готовий брати відповідальність та служити на благо підрозділу. В цілому, було виділено основні категорії завдань, які виконуються військові психологи. Для демонстрації завдань, які найчастіше виконують військові психологи в реальному житті, було проведено опитування, яке дозволило зробити висновок про зміну профілю діяльності таких фахівців після 2022 року. Так, фахівці стали на половину менше займатися професійним відбором, консультуванням та регулярною психодіагностикою й дослідженнями, але відбулося зростання майже в 2 рази кількість завдань, які пов’язані з клінічною роботою з військовослужбовцями та їхніми сім’ями, їх реабілітацією. Наголошено на важливості проведення підбору, навчання та підготовки військових до виконання бойових завдань за для збереження їхнього ментального здоров’я.

Посилання

Panchenko, P., Pavlov, D. (2020, December). Navchayuchy ryatuvaty [Teaching to Save]. The Ukrainians. Retrieved from https://theukrainians.org/navchaiuchy-riatuvaty/

Komar, Z. (2017). Psykholohichna stiikist voina [Psychological resilience of a warrior]. Kyiv: Posol'stvo Velykoyi Brytanii v Ukrayini.

Lozova, O. M. (Ed.). (2014). Kompetentnisnyy pidkhid u profesiyniy pidhotovtsi maybutnikh psykholohiv [Competency-based approach in professional training of future psychologists]: monohrafiya. Vinnytsia: Vindruk.

Blinov, O. A., Slashtonenko O. O. (2021). Normatyvno-pravove zabezpechennya ta udoskonalennya finansuvannya psykholohichnoyi rehabilіtatsiyi kombativ [Legal and regulatory environment and improvement of financing of psychological rehabilitation of combatants]. Dniprovskyi naukovyi chasopys publichnogo upravlinnia, psykholohii, prava, 5, 39-43.

Prykhodko, I. I., Matsehora, Ya. V., Bayda, M. S. (2023). Psykholohichne vidnovlennya ukrayinskykh viys'kovosluzhbovtsiv pislia tryvaloyi uchasti u boiovykh diiakh [Psychological recovery of Ukrainian servicemen after prolonged involvement in combat operations]. Chest' i zakon, 4 (87), 121-131.

Blinov, O. A. (2015). Osnovni skladniki modeli psikhologichnoyi reabilitatsiyi kombitantiv [Key components of the model of psychological rehabilitation for combatants]. Sotsialna robota yak pravozakhisna profesiya, 20-23.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-11