ЧИННИКИ ЗАДОВОЛЕНОСТІ ВЗАЄМИНАМИ СЕРЕД МОЛОДИХ ТА СЕРЕДНІХ ЗА ВІКОМ СІМЕЙНИХ ПАР

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2023.5.10

Ключові слова:

сім’я, взаємини, молода сім’я, сім’я середнього віку, задоволеність, шлюб, міжособистісні взаємини, емоційне ставлення

Анотація

У статті розкрито чинники задоволеності взаєминами серед молодих та середніх за віком сімейних пар. Звернуто увагу на проблемах, які сьогодні змушені переживати всі українські родини. Відмічено, що через постійний стрес, тривогу, страхи стан міжособистісних відносин у парах погіршився. Особливу увагу акцентовано на молоді сім’ї, які на етапі вирішення проблем взаємної адаптації, пізнавання один одного, налагодження взаємодії, змушені долати щоденні виклики війни. Визначено функції сім’ї, зокрема, репродуктивну, виховну, господарсько-побутову (економічну), реакреативну (відновлення), регулятивну, психологічного благополуччя. Охарактеризовано чинники, які сприятливо впливають на міжособистісні взаємини подружжя на різних етапах розвитку сім’ї, серед яких виділено міжособистісну симпатію, взаєморозуміння, забезпечення можливості для самореалізації та особистісного зростання кожного з подружжя, надання особистісної свободи, що ґрунтується на довірі та повазі, розуміння та підтримки один одного, психологічна сумісність, рівень освіченості партнерів, рольові очікування та домагання, єдність подружжя у поглядах на сімейне життя і спільні цінності, виховання дітей, на якості міжособистісних взаємин та інші. Звернуто увагу на віці сім’ї як одному із чинників задоволеності шлюбом. Для визначення впливу чинників на задоволення шлюбом у порівнянні молодих сімей та сімей середнього віку проведено емпіричне дослідження, результати якого наведено у статті. Дослідження проводилося із використанням відповідного психодіагностичного інструментарію, серед якого 1) «Методика діагностики міжособистісних відносин» (Т. Лірі); 2) опитувальник «Розуміння, емоційне тяжіння, авторитетність» (А. Волкова) та 3) «Опитувальник задоволеності шлюбом» (В. Столін, Т. Романова, Г. Бутенко). У результаті було виявлено відмінності у задоволеності взаєминами серед молодих та середніх за віком сімейних пар.

Посилання

Потапчук Є. М. Психологічна діагностика шлюбного потенціалу та міжособистісної сумісності з партнером : довідник сімейного психолога. Хмельницький : Видавництво «PolyLux design & print», 2020. 36 c.

Березовська Л. І. Соціально-педагогічні чинники сімейних взаємовідносин в умовах пандемії COVID-19. Науковий вісник Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського: наук. журнал. Одеса : ПНПУ ім. К. Д. Ушинського, 2021. № 1 (134). С. 61–68.

Пілецький В. Соціально-психологічне розуміння суб’єктивного благополуччя особистості в шлюбі. Збірник наук. пр. Психологія. 2016. Вип. 21. С. 112–119.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-30