ДЕРЖАВНА СОЦІАЛЬНО-ГУМАНІТАРНА ПОЛІТИКА ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ СУСПІЛЬНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ В УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2022.5.3

Ключові слова:

суспільство, нація, розвиток, державна соціально-гуманітарна політика, життя, громадське здоров’я, людський капітал

Анотація

У статті визначено, що сьогодні галузь охорони здоров’я розглядається як державна система з єдністю цілей, взаємодії та наступністю служб, як лікувальних так і профілактичних, загальною доступністю кваліфікаційної. медичної допомоги, реальною гуманістичною спрямованістю. Основним завданням державної соціально-гуманітарної політики в галузі охорони здоров’я є розвиток медико-соціальної активності та установок на здоровий спосіб життя серед різних груп населення. Обґрунтовано, що сьогодні здоров’я має розглядатися в ще ширшому контексті – як стан організму людини, зумовлений конкретним соціально-економічним середовищем. При такому підході основним показником у визначенні здоров’я людини стає його ставлення до життя, оскільки воно визначає працездатність і рівень соціальної адаптивності в суспільстві, для чого необхідний облік і соціальних параметрів. Такий підхід до понять громадського здоров’я дозволяє визначити можливості розвитку освіти, професійної підготовки та інтелектуального потенціалу населення, детермінувати розміри людського капіталу, трудових ресурсів та збройних сил країни та врахувати перспективи асоціальної поведінки населення та криміногенної обстановки у суспільстві. Доведено, що фізичне здоров’я уособлює здатність виконувати щоденну роботу та турботу про себе, духовне виражається через психіку людини, а соціальне відображає позитивне ставлення людини до навколишнього світу. Завданням державної соціально-гуманітарної політики є не просто довголіття громадян, а й можливість людини протягом усього життя зберігати працездатність та життєвий тонус. З одного боку, прогрес медичних технологій дозволяє радикально змінити результати захворювань, а з іншого галузева диверсифікація створює умови для суспільної зайнятості особи, яка тією чи іншою мірою зберегла здатність до праці. З’ясовано, що громадське здоров’я визначається сьогодні як динамічна рівновага організму з навколишнім середовищем, при якому всі важливі підсистеми людського організму дозволяють адаптуватися до природного і соціального середовища, що швидко змінюється. Традиційний підхід до дослідження державної соціально-гуманітарної політики передбачає статистичний аналіз основних показників здоров’я за тривалий період та виявлення динаміки, що відображає тенденції зміни здоров’я населення. Громадське здоров’я не є лише характеристикою людського потенціалу, що визначає економічну потугу країни та динаміку економічного зростання, а й головний компонент якості життя соціуму.

Посилання

Батиргареєва В.С. Основні напрями протидії поширенню дезінформації (на прикладі пандемії COVID-19). Інформація і право. № 2 (33). 2020. С. 121–131.

Бернс Л. Інновації у сфері охорони здоров’я. URL: http://www.management.com.ua/interview/int021.html (дата звернення: 12.11.2022).

Бугайчук К.Л. Питання вдосконалення положень чинного законодавства України щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19. Право і безпека. 2020. № 2 (77). С. 147–155.

Бутник О.О., Немирівська О.Я. Особливості публічного управління в умовах світової пандемії. Право та державне управління. 2020. № 2. С. 142–148.

Великодна М.С. Моделі і методи надання психологічної допомоги під час пандемії COVID-19: зарубіжний досвід. Психологічний часопис. 2020. Т. 6. Вип. 4. С. 229–237.

Лехан В.М., Слабкий Г.О., Шевченко М.В. Аналіз результатів реформування системи охорони здоров’я в пілотних регіонах: позитивні наслідки, проблеми та можливі шляхи їх вирішення. Україна. Здоров’я нації. 2015. № 3. С. 67–86.

Мартякова О.В. Перспективи модернізації охорони здоров’я. Вісник Бердянського університету менеджменту і бізнесу. 2015. № 4 (32). С. 23–30.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-02-20

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 МЕХАНІЗМИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ