ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГЕНДЕРНОЇ ПОЛІТИКИ В СИСТЕМІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2022.3.11

Ключові слова:

публічне управління, гендерна політика, державна служба, суспільство, гендерна рівність.

Анотація

У статті наведено розв’язання актуальної наукової проблеми щодо перспективи розвитку гендерної політики в системі публічного управління. Встановлено зростаючу роль гендерної політики у сучасному соціумі. Хоча за останнє століття роль жінки у суспільстві значно трансформувалася та покращилася, аналіз літератури дозволив виявити несприятливі тенденції у трудових біографіях жінок США і Європи. Статистичні дані та проаналізовані нормативно-правові акти, прийняті в сфері гендерної політики України, вказують на те, що практична реалізація парадигми гендерної паритетності в сфері публічного управління в Україні натикається на перепони, які можливо подолати лише в довгостроковій перспективі. Зазначено, що гендерна асиметрія в органах публічного управління, може розглядатися як одна з перешкод для прийняття та реалізації збалансованих управлінських рішень. Ця думка набуває все більшого поширення в науковій та управлінській спільноті. Більш широке, ніж зараз, представництво жінок на органах та структурі публічної влади, сприяє розширенню спектра вирішуваних проблем, й тим самим посилюється соціальна спрямованість діяльності органів публічних служб. У статті показано теоретичну та практичну актуальність проблеми забезпечення ґендерної рівності в органах публічної влади. Виділено стратегічні принципи забезпечення відповідних умов. Вказано, що ігнорування таких принципів призводить до помилок у процесі регулювання ґендерних відносин в органах публічної влади. На основі аналізу, виокремлено шляхи удосконалення публічної політики, яка повинна будуватися на науковій статистичній основі, що в свою чергу, може посилити гендерну свідомість у суб'єктів публічної політики. Створення ефективної соціальної системи моніторингу для оцінки розвитку жінок, дасть змогу встановити та розповсюдити гендерні дані для подальшої розробки та перегляду публічної політики.

Посилання

Horz-Ishak C., Thomass B. Germany: Solid journalistic professionalism and strong public service media. 2021. Р. 197–256.

Colley L., Williamson S., Foley M. Understanding, ownership, or resistance: Explaining persistent gender inequality in public services. Gender, Work & Organization. 2021. Т. 28. № 1. С. 284–300.

Платон. Держава / Пер. з давньогрец. та комент. Д. Коваль. Київ : Основи, 2000. 354 с

Lemeire V., Zanoni P. Beyond methodological nationalism in explanations of gender equality: The impact of EU policies on gender provisions in national collective agreements in Belgium (1957–2020). European Journal of Industrial Relations. 2022. Т. 28. № 1. С. 47–64. 5. Офіційний сайт Національного агентства України з питань державної служби. URL: https://nads.gov.ua/ (дата звернення: 24.06.2022).

The Global Gender Gap Report 2021: Insight Report. Geneva: Switzerland; the World Economic Forum, 2021. 351 p.

Конституція України : Закон України від 28.06.1996. № 254к/96-ВР. Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30.

Кодекс законів про працю України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text (дата звернення: 26.06.2022).

Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків: [Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні : [Закон про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами від 20.06.2022 р. Верховна Рада України. Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2319-20#Text (дата звернення: 24.06.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-05

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 МЕХАНІЗМИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ