ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ПУБЛІЧНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ: ДОСВІД РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.51547/ppp.dp.ua/2021.2.1

Ключові слова:

Республіка Польща, публічна адміністрація, досвід, розвиток, проблеми, бар’єри

Анотація

У статті розглянуто польський досвід вивчення проблем розвитку публічної адміністрації. На думку автора, успіх польських реформ забезпечено різноманітними факторами, одним з найважливіших з яких є постійна увага до якості діяльності публічної адміністрації, що досягається ретельним аналізом наявних проблем та цілеспрямованою робо- тою над їх вирішенням. Мета статті полягає у виокремленні та систематизації проблем розвитку публічної адміні- страції Республіки Польща і механізмів вирішення для використання напрацьованого досвіду в Україні. Автор нама- гається узагальнити підходи польських учених до проблем розвитку публічної адміністрації, спираючись на їхні праці, а також з урахуванням оцінки цих підходів в українській історіографії. Наукова новизна дослідження полягає у виявленні та систематизації наявних та потенційних проблем розвитку публічної адміністрації з урахуванням практики їх вирішення в Республіці Польща. Показано необхідність розгляду проблем публічної адміністрації з різних точок зору: через визначення поняття «гарна адміністрація»; визначення стандартів та кращих прикладів; виокремлення наявних бар’єрів на шляху до якісного управління; через якість кадрів; досконалість комунікацій між органами влади та між ними і громадянами та бізнесом, а також забезпечення внутрішнього діалогу між керівництвом адміністрації та її працівниками. Зразком для оцінювання якості публічної адміністрації служать європейські стандарти діяльності органів влади, які мають враховуватися під час підготовки вітчизняного законодавства, а також у практичній діяльності адміні- страцій.

Посилання

Problemy współczesnej administracji publicznej w Polsce. Redakcja: Ura Elżbieta, Pieprzny Stanisław. Wydawnictwo: WUR – Uniwersytet Rzeszowski. 2016. 284 s.

Chmielnicki P., Ksiazek E., Winiarski K. Wspolczesne problem w administracji publicznej. Wybrane zagadnienia. Wydawnictwo AJD. 2008.

Kozłowski J., Sobiech R. Służba cywilna dziś i jutro Kluczowe problemy i propozycje rozwiązań. Fundacja Batorego. URL: https://www.batory.org.pl/wp-content/uploads/2020/09/Sluzba-cywilna-dzis-i-jutro.pdf.

Milek M. Wybrane problemy administracji publicznej. Sulechow. 2004. 164 s.

Лахижа М.І. Модернізація публічної адміністрації: досвід Республіки Польща. Полтава : ПолтНТУ, 2012. 243 с.

Prezes NIK: Brak dialogu i nadmierna hierarchizacja problemami administracji publicznej. / Kwiatkowski K., Jakimowicz K. Biznes. URL: https://biznes.newseria.pl/news/prezes-nik-brak-dialogu-i,p1677683588.

Kochanowski J. O dobrą administrację. URL: https://www.rpo.gov.pl/pliki/12118864680.pdf.

Лахижа М.І. Корупція та антикорупція в Республіці Польща: теоретичні та практичні аспекти. Державно-управлінські студії, № 5 (7), 2018. URL: http://box5800.temp.domains/~ipkeduua/koruptsiya-ta-antykoruptsiyav-respublitsi-pol-shcha-teoretychni-ta-praktychni-aspekty/.

GovTech, czyli nowe technologie w sektorze publicznym. Warszawa. 2019. 80 s.

NIK o przygotowaniu administracji publicznej do obsługi cudzoziemców. Najwyzsza Izba Kontroli. URL: https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/panstwo-niegotowe-na-cudzoziemcow.html

Banachowicz B., Wojtaszczyk K., Zak-Skwierczynska M. Problemy zarzadzania w jednostkach samorzadu terytorialnego. Lodz. 2015. 349 s.

Kozłowski J. , Sobiech R. Służba cywilna dziś i jutro. Kluczowe problemy i propozycje rozwiązań. Warszawa. 2020. 28 s.

Organizacja adminisnracji publicznej z perspektywy powierzonych zadan. Warszawa. 2015. 476 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-28

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 ТЕОРІЯ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ